НТП: ПРОБЛЕМИ,
ПОШУКИ, ЗДОБУТКИ
ОЛІЙНИК С., СКЛОВСЬКА С. Що втрачає тваринництво
України за відсутності запровадженої
ідеології ICAR
Анотація. У статті
представлені основні принципи ідеології ІСАR, без впровадження якої
тваринництво України має багато втрат.
Ключові слова: велика
рогата та дрібна рогата худоба, записи, сучасні засоби запису для тваринництва,
вимоги до управління і генетична оцінка, технічне регулювання, вихід.
The losses of Ukraine animal husbandry without ICAR.
Аbstract. There are
represented the key principles of ICAR ideology without embodiment which
Ukraine animal husbandry has many losses.
Key words: cattle
and small ruminants, recording, modern means of the recording for animal
husbandry, requirements to management and a genetic assessment, technical
regulation, yield.
ГЛОТОВА И. «Карпатский перепел»… мал перепел, да
дорог
НАТАЛЕНКО И. Франсуа-Оливье Кайо: Украина − страна,
где сбываются аграрные мечты любой сложности
ТЕХНОЛОГІЇ
ВИРОБНИЦТВА
АДАМЕНЬ Ф., КУДІНОВ С. Удосконалення технології
вирощування люцерни в умовах зрошення Криму
Анотація. Нами
розглянута придатність для весняної сівби зрошуваної люцерни та збирання врожаю
на початку цвітіння на висоті 8
см, що підтверджено нашими дослідженнями.
Ключові слова: люцерна,
технологія, врожай.
ALFALFA GROWING TECHNOLOGY IMPROVEMENT IN IRRIGATED CONDITIONS OF CRIMEA
Abstract. Suitability
of spring sowing for irrigated alfalfa and harvesting at the beginning of
flowering at the height of 8 sm are confirmed by the research.
Key words: alfalfa,
technology, increase.
СТЕПАНЮК И. Свиное дело или бизнес на поросятах
ПЛЕМРОБОТА ТА
ВІДТВОРЕННЯ СТАДА
МАЕВСКАЯ Т., ВИННОВ А. Оценка качества
культивированного мелкого карпа Cyprinus carpio
Анотація. Вивчені
розмірно-масові характеристики коропа звичайного. Представлені результати
досліджень загального хімічного складу м’язової тканини коропа культивованого і
природних популяцій. Виявлено відмінності в досліджуваних показниках цих риб.
Досліджено фракційний склад білків сировини. Запропоновано дані амінокислотного
складу білків і жирнокислотного складу ліпідів. Встановлено, що білки м’язової
тканини коропа містять всі незамінні амінокислоти і є повноцінними.
Жирнокислотний склад не відповідає еталонному співвідношенню жирних кислот
ліпідів. Подано результати оцінювання біологічної цінності білків коропа
звичайного.
Ключові слова:
короп, м’язова тканина, хімічний склад, енергетична цінність, амінокислотний
скор.
The fine qualiti assessment cultivate Cyprinus carpio carp. TATYANA N. MAEVSKAYA, ALEKSEY S. VINNOV
(National University of Life and Environmental Sciences of Ukraine, Kiev).
Abstract.Ordinary
carp size-weight characteristics are studied. Cultivated and natural
populations carp muscle tissue general chemical composition studying results
are presented.The differences in the studied parameters of these fish are
indicated. The raw materials proteins the fractional composition is
investigated.
In article, presents the protein’s amino acid composition and lipids fatty
acid composition data. It was detected that carp muscle tissue proteins are
containing all essential amino acids and have full –rate nutritional value.
At the same time, carp lipids fatty acid composition does not failing
recommended standard fatty acids ratio.
Key words: carp,
muscular tissue, chemical composition, energy value, amino acid score.
ВИШНЕВСЬКИЙ Л. Інформаційна системи генетичного
біорізноманіття галузі тваринництва
Анотація. Висвітлено
доцільність створення національної інформаційної системи з генетичного
різноманіття тварин, яка була б гармонізована до глобальних світових
інформаційних систем і мала на меті здійснення більш ефективного управління
генетичними ресурсами тварин, які використовуються для виробництва
продовольства і сільського господарства у відповідності із Конвенцією ООН щодо
біологічного різноманіття. Структура вітчизняної інформаційної системи буде
включати щонайменше 17 окремих інформаційних блоків за наявності полів, які
висвітлюють різні цінності породи. На початковому етапі створена інформаційна
система галузі м’ясного скотарства за відповідною схемою та автоматизована
система в обсязі відомостей, наведених у формах племінного обліку. Розроблені
елементи систем управління базами даних молочного скотарства, які дадуть змогу
здійснювати обмін даними про племінних тварин з іншими системами.
Ключові слова: біорізноманіття,
генофонд, інформаційні системи, модель, племінні тварини.
Abstract. The
article deals with the feasibility of establishing a national information
system on genetic diversity of animals that would be harmonized with the global
world of information systems and aimed for a more efficient management of
animal genetic resources used for food and agriculture in accordance with the
UN Convention on Biological Diversity . The structure of the national
information system will include at least 17 separate information blocks in the
presence of fields, covering different values of the breed. At the initial
stage of an information system for the beef cattle industry relevant scheme and
automated system in the amount of information contained in the forms of breeding
records. Developed the database management systems of dairy cattle that allow
the exchange of data on breeding animals with other systems.
Key words: biodiversity,
genes, species conservation, information systems, breeding animals.
КОРМИ ТА ГОДІВЛЯ
ВИННОВ А. Сохранность качества рыборастительной
смеси в различных видах упаковки
Анотація. Вивчено
хімічний склад кормової риборослинної суміші промислового виробництва. Подані
результати дослідження динаміки якісних показників жиру продукту. Встановлено,
що використання тари без полімерних вкладишів дозволяє забезпечити зберігання
продукту за показником, що характеризує ступінь гідролізу жиру (Кч), але не
забезпечує необхідного гальмування процесу його окисного прогіркання.
Застосування під час пакування газонепроникних полімерних вкладишів допомагає
без використання антиокислювачів зберегти якісні показники кормової
риборослинної суміші, які повністю відповідають вимогам нормативної
документації, встановленим до кормів для молодняку тварин і птиці.
Ключові слова: кормова
риборослинна суміш, окисне прогіркання, кислотне число, перекисне число,
альдегідне число, зберігання, тара, полімерний вкладиш.
Keeping quality of the fish mixture into the different types of packages. ALEKSEY S. VINNOV (NATIONAL UNIVERSITY OF LIFE
AND ENVIRONMENTAL SCIENCES OF UKRAINE, KIEV).
Abstract. The
industrial production forage fish - vegetables mixtures chemical composition is
investigated. Product’s fat quality indexes dynamics research results are
presented. It was found that the product packaging without plastic inserts
allows product successful storage by indicator which characterizes fat
hydrolysis degree but does not provide the necessary oxidative rancidity
process braking.
The plastic gas-tight inserts application in packaging allows to keep
quality indicators forage fish - vegetables mixtures without antioxidants
aplycation at the level that meet regulatory requirements imposed for young
animals and poultry.
Key words: forage
fish - vegetables mixture, oxidative rancidity, free fatty acids value (FFAs),
Peroxide Value (PV), aldehyde Value (AV), storage, packaging, polymeric
inserts.
СЛОБОДЯНЮК Н. Вплив умов годівлі на якість яєць
перепелів
Анотація. Проаналізовано
показники якості яєць перепелів породи Японський перепел під впливом
згодовування комбікормів із різною енергетичною та протеїновою цінністю.
Установлено характер зв’язку між рівнями енергетичного живлення перепелів та
показниками морфологічного і хімічного складу яєць.
Ключові слова:
яйця, хімічний склад, перепели, комбікорм, енергія, протеїн.
Effect of feeding in terms quail egg quallity. NATALIYA M.SLOBODYANYUK candidate of
agricultural sciences, associated professor.National University of Life and
Environmental Sciences of Ukraine
Abstract. The
article analyzes the quality of eggs quail breed Japanese quail under the
influence of feeding feed with different energy and protein value. Established
the relationship between the levels of energy supply quail and indicators of
morphological and chemical composition of eggs.
Key words: eggs,
chemical composition, quail, feed, energy, protein.
НАУКОВЦІ -
БДЖОЛЯРАМ
ПРУДНІКОВ В., ЛОСЄВ О., МАЗУР Б. Вміст поживних
речовин у обніжжі різного походження
Анотація. Досліджено
біохімічний склад бджолиного обніжжя з козлятника, вересу, каштану та ожини.
Встановлено вміст амінокислот та антиоксидантну здатність у досліджуваному
обніжжі.
Ключові слова: бджолине
обніжжя, біохімічний аналіз, монофлорність, антиоксиданти.
Nutrient content of the pollen of different origin. VASIL G. PRUDNIKOV (doctor of agricultural
sciences, Kharkov State Veterinary Academy), ALEXEY M. LOSEV (associate
professor, National University of Life and Environmental Sciences of Ukraine)
Abstract. Investigated
the biochemical composition of bee pollen: from Galega, Calluna, Aesculus and
Eubatu. It was found the number of amino acid and antioxidant capacity of the
studied pollen.
Key words: bee
pollen, biochemical analysis, monophlore, antioxidants.
|