Неділя, 2024-12-22, 11:19 PMГоловна | Реєстрація | Вхід

Меню сайту

Форма входу

Категорії розділу

Пошук

Друзі сайту

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Каталог статтей
Головна » Статті » Матеріали

№7-8 2013

НТП: ПРОБЛЕМИ, ПОШУКИ, ЗДОБУТКИ

ТЕРНІВСЬКИЙ Т. Сільська кооперація чекає на лояльні податки

 

ТЕХНОЛОГІЇ ВИРОБНИЦТВА

ЧЕРНЫШОВА Е. Отбор и откачка меда в период главного взятка и после него

ПЛЕМРОБОТА ТА ВІДТВОРЕННЯ СТАДА

ХОМЕНКО О. Карпатские буйволы – еще один исчезающий вид

 

ВОЙТЕНКО С. Ретроогляд оцінювання якості м’яса свиней миргородської породи

Анотація. У статті розглянуто питання якості м’яса свиней миргородської породи як за чистопородного розведення, так і схрещування чи гібридизації з тваринами різного напряму продуктивності. Проаналізовані результати власних досліджень та ряду інших авторів вказують на високу енергетичну поживність м’яса свиней миргородської породи, високий вміст жиру та втрати при кулінарній обробці за нижчої ніжності та інтенсивності забарвлення, порівняно із помісними тваринами чи спеціалізованими лініями м’ясного напряму продуктивності.

Ключові слова: якість м’яса, миргородська порода, свині, фізико-хімічні-показники.

Abstract. The article is sanctified to consideration of question of quality of meat of pigs of the Myrhorod breed as at of pure breed breeding, so crossing and hybridization with the animals of different direction of the productivity. The brought results over of estimation of muscular fabric of pigs of the Myrhorod breed on physical and chemi­cal indexes do not ground to assert the animals of this breed about unique biological features. The results of own researches and row of other authors specify on the high power food value of meat of pigs of the Myrhorod breed, high maintenance of fat at considerable losses during culinary treatment, more subzero tenderness and intensity of painting of meat, comparatively with помесными by the animal or specialized lines of meat direction of the productivity.

Key words: quality of meat, Myrhorod breed, pigs, physical and chemical indexes.

 

СТРИЖЕУС А., НАТАЛЕНКО И. Ферма по-украински… или vip-салон для коров!

 

СМИРНОВ Л. Отечественная генетика до сих пор страдает от 65-летнего наследия

 

КОЗИРЬ В. Характеристика яловичини м’ясних, комбінованих і молочних порід худоби

Анотація. Проведена порівняльна оцінка яловичини у міжпородному і віковому аспекті тварин. Визначена конкретна різниця якісних показників яловичини м’ясних, комбінованих і молочних порід, вирощених у степовій зоні України та бажані строки їх забою. Доведено, що всі вони можуть бути вагомим джерелом якісного м’яса на споживчому ринку.

Ключові слова: порода, яловичина, туша, м’язи, якість.

Abstract. Is carried out comparative of the estimation of beef in the crossbreeding and age-qualification aspect of the bull calves of the butcher shops of bright Acquitanian, Santa-Gertrude and Aberdeen-Angusskoy the species, combined by the Simmenthal and gray Ukrainian of species and milk Ukrainian black-mottled spe­cies. Is determined the concrete difference of the quality indicators of the meat of animals, grown under the conditions of the dry hot climate of the steppe zone of the Ukraine and the periods of their slaughter. It is proven that the bull calves of all dilute in Dnepropetrovsk region species of cattle can be the weight source of qualitative meat on the consumer market.

Key words: species, beef, flourish, muscle, the quality.

 

КОРМИ ТА ГОДІВЛЯ

УШКАРЕНКО В., АДАМЕНЬ Ф., ФІЛІПОВА І. Урожайність розторопші плямистої на зрошувальних землях півдня України

Анотація. У статті наведено результати досліджень з розторопшею при вирощуванні на зрошуваних землях півдня України. Встановлена динаміка врожайності зеленої маси залежно від досліджуваних факторів. Доведена ефективність використання оранки на глибину 20-22 см, сівби з міжряддями 60 см наприкінці березня та винесення мінеральних добрив дозою N90P90.

Ключові слова: розторопша плямиста, обробіток ґрунту, ширина міжрядь, строки сівби, мінеральні добрива, урожайність зеленої маси.

Abstract. USHKARENKO V.A., ADAMEN F.F., FILIPOVA I.M. Productivity of green mass of the Sіlybum marіanum at growing on the irrigated lands of the South Ukraine

In the article the results of researches are resulted at Sіlybum marіanum at growing on the irrigated earths of south of Ukraine. The dynamics of the productivity green mass depending on the explored factors is set. Efficiency of the use of ploughing on a depth is proved 20-22 cm, sowing with spaces between rows 60 cm at the end of March and taking away of mineral fertilizers by the dose N90P90.

Key words: sіlybum marіanum, treatment of soil, width of spaces between rows, terms of sowing, mineral fertilizers, productivity green mass.

 

НИКИТИН А. ФАО /ООН призывает отказаться от особо опасных пестицидов

 

ВЕТЕРИНАРІЯ

КУЧЕРУК М., ЗАСЄКІН Д. Нутрицевтики – шлях до екологічної та безпечної продукції тваринництва

Анотація. Вивчено можливість застосування нутрицевтиків для покращення виробництва екологічно чистої продукції тваринництва.

Ключові слова: нутрицевтики, фітогеники, органічна продукція.

Abstract. We studied the possibility of using nutricevtics to improve the production of environmentally friendly products of animal husbandry. The current trend in the world of eating only ecological products and non-use of chemicals in the production of meat. We proposed functional foods (nutricevtics) for the effective management of organic farming. To growth promotion of the animal may be a natural way using:

- Phitogeniks - contain essential oils, improve the appetite of animals, excreted toxins, strengthen the immune system;

- Nutricevtics - improve digestion and assimilation of nutrients feed, make up for shortfalls and balance diet. It corrected the metabolic processes in the animal body and is important for therapeutic and prophylactic feeding. Only in the transition to an innovative model of enterprise develop­ment of livestock industry, the construction of new diets based on natural ingredients of plant origin and nutricevtics, use phitogeniks instead of antibiotics, antiseptics, anti-parasitic and anti-fungal agents, disinfectants, - perhaps the production of valuable organic products that use safe and useful .

 

ЧЕРНЫШОВА Е. Расклев у кур: кто виноват и что делать?

Категорія: Матеріали | Додав: Леонов (2013-09-25) | Автор: ТУ_№7-8_2013 E W
Переглядів: 1122 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Copyright MyCorp © 2024 |