НТП: ПРОБЛЕМИ, ПОШУКИ, ЗДОБУТКИ
ГУМЕННИЙ В., СКЛОВСЬКА С., ЄМЕЦЬ О. Чи
реальне в Україні «кероване» тваринництво?
Анотація. Переходу до запровадження
настанов ICAR має передувати утворення сучасної автоматизованої системи
управління в тваринництві.
Ключові слова: технічний регламент, ICAR, облік, сучасні технічні засоби обліку, велика та
мала рогата худоба, вимоги до управління та генетичної оцінки.
Abstract. At first it is necessary to
create modern automated control system for animal husbandry and only then to
pass to ICAR guidelines introduction.
Key words: technical regulation, ICAR,
recording, modern means of the recording for animal husbandry, cattle and small
ruminants, requirements to management and a genetic assessment.
ТЕХНОЛОГІЇ ВИРОБНИЦТВА
БОБЕР А. Збереженість придатності ячменю,
залежно від вирощування
Анотація. Наведено результати
досліджень з вивчення динаміки якості зерна ячменю ярого сорту Скарлет протягом
12 місяців зберігання, вирощеного за різних систем землеробства.
Ключові слова: ячмінь, зерно, якістфь, білок, вологість, натура, режими зберігання,
системи землеробства.
Abstract. The results of investigation
of studies dynamics of quality of spring barley grain of variety of Skarlet during
12 months of storage for different systems of agriculture are presented.
Key words: barley, grain, quality,
albumin, humidity, grain-unit, regimes of storage, systems of agriculture.
ПЛЕМРОБОТА ТА ВІДТВОРЕННЯ СТАДА
БАЩЕНКО М., ГОНЧАР О., СОТНІЧЕНКО Ю. Відтворна
здатність і продуктивне довголіття української чорно- та червоно-рябої молочної
худоби
Анотація. Вивчено особливості відтворної здатності корів
українських чорно- рябої та червоно-рябої молочних порід, вплив відтворної
здатності на тривалість продуктивного використання, проаналізовано причини
вибуття їх із стада та зв’язок між показниками молочної продуктивності і
відтворної здатності корів. Встановлено, що тривалість сервіс-періоду в межах
64-106 днів є оптимальним значенням для отримання молочної продуктивності на
рівні 5452-6235 кг
молока за лактацію у корів досліджуваних стад.
Ключові слова: відтворення, корова, порода, молочна продуктивність,
сервіс-період, лактація, отелення.
Abstract. Features of reproductive ability of cows of the
Ukrainian black-motley and red-motley dairy breeds, influence of reproductive
ability on duration of productive use are studied, the reasons of their leaving
from herd and communication between indicators of dairy efficiency and
reproductive ability of cows are analysed. It is established, that duration of
the service-period within 64- is 106 days optimum value for reception of dairy efficiency
at level 5452-6235 kg
of milk for a lactation at cows of investigated herds.
Key words: reproduction, a cow, breed,
dairy efficiency, service-period, a lactation, childbirth.
СТАВЕЦЬКА Р. , РУДИК І. Частота вибракування
ремонтного молодняку
української чорно-рябої молочної
породи
Анотація. Проаналізовано частоту і
кількість вибуття ремонтного молодняку в обстежених господарствах.
Ключові слова: ремонтні телички, нетелі, первістки, вибракування.
Abstracts. Analyzed the frequency and
amount of outflow repair calves in farms examined.
Key words: dairy calf’s, heifers,
springers, culling.
ХВОСТИК В. Оцінка несучості курей за
інтенсивністю росту
Анотація. Вивчено параметри інтенсивності росту для оцінки нарощування несучості м’ясо-яєчних
курей різного генетичного походження. Індекс рівномірності, середньодобові
прирости та індекс напруги нарощування несучості можуть розглядатися як
додаткові ознаки при поліпшенні несучості курей.
Ключові слова: генетичне походження, несучість, індекс напруги,прирости.
Abstract. Parameters used to estimate the growth rate increase
egg production, meat and egg chickens of different genetic origin. The index of
evenness, average daily gain and the index of tension increase egg production can
be considered as additional features to improve egg production hens.
Key words: genetic origin, egg laying, the index of voltage gain.
КОРМИ ТА ГОДІВЛЯ
СМЕТАНСЬКА І. Гематологічні
показники перепелів за згодовування різних доз екстракту ехінацеї блідої
Анотація. Встановлено, що введення
різних доз екстракту ехінацеї блідої до основного раціону перепелів справляє
позитивний вплив на гематологічні показники птиці, а також сприяє підвищенню
обмінних процесів в організмі.
Ключові слова: перепели, гематологічні показники, кров, екстракт ехінацеї блідої.
Abstract. According to the results of
the investigation it was determined that adding Echinacea pallida exctract to
the main guail ration in different dozes has positive influence on
hematological blood indexes as well as increases exchange processes in the
organism.
Key words: guails, hematological
indexes, blood, Echinacea pallida exctract.
КУДЛАЙ І., ОСИПЧУК А., ОСИПЧУК О. Соя
– джерело повноцінного білка
Анотація. Проведено дослідження по
вивченню впливу дії бактеріального препарату ризоторфіну на фоні різних рівнів
мінерального удобрення на урожайність сої.
Ключові слова: соя, бактерії, інокуляція насіння.
Abstract. A study on the impact of
bacterial drug ryzotorfinu against the background of different levels of
mineral fertilization on yield of soybean.
Key words: soybean, bacteria,
inoculation of seed.
КОВАЛЕНКО Н. Кормові сівозміни для
вітчизняних господарств тваринницького напряму
Анотація. Розглянуто окремі історичні
аспекти стосовно побудови науково обґрунтованих кормових сівозмін та їхнього
впровадження у господарствах тваринницького напряму відповідно до
ґрунтово-кліматичних та економічних умов України у ХХ-ХХІ столітті.
Ключові слова: історичні аспекти, еволюція, кормові сівозміни, кормові культури, кормові
угіддя, тваринництво, впровадження.
Abstract. Separate historical aspects
are considered in relation to the construction of scientifically reasonable forage
crop rotations and their introduction in the economies of stock-raising
direction in accordance with ground-climatic and economic terms in Ukraine in
ХХ-ХХІ century.
Key words: historical aspects,
evolution, forage crop rotations, green crops, forage lands, stock-raising, introduction.
НАУКОВЦІ – БДЖОЛЯРАМ
ГОРБУНОВ М. От сотен систем к
одной…
|