НТП: ПРОБЛЕМИ, ПОШУКИ, ЗДОБУТКИ
Мясо Германии: профессионализм и
контроль
Индейка гораздо превосходит
традиционную оценку ее рентабельности
ПЛЕМРОБОТА ТА ВІДТВОРЕННЯ СТАДА
ПІДПАЛА Т., ЦХВІТАВА О., ЯСЄВІН С. Відтворення
великої рогатої худоби за безприв’язного утримання
Анотація. Досліджено ефективність
відтворення високопродуктивних корів шляхом використання різних схем за
безприв’язного утримання в умовах інтенсивної технології виробництва молока на великих
комплексах.
Ключові слова: відтворення, синхронізація, статева охота, корова.
Abstract. Probed efficiency of
insemination of highly productive cows by the use of different charts, for
decoupled methods maintenance in the conditions of intensive technology of
production of milk on powerful farms.
Key words: recreation, synchronization,
excitation, cow.
СТАДНИЦЬКА О., СІРАЦЬКИЙ Й. Хімічний
склад молока української чорно-рябої молочної породи
Анотація. Встановлено, що хімічний
склад молока впродовж лактації змінюється. Із збільшенням тривалості лактації
дещо збільшується густина молока, вміст жиру та білка в молоці. За вмістом
білка, казеїну та сироватки молока по місяцях лактації істотної різниці не
виявлено.
Ключові слова: надій, суха речовина, жир, білок, лактоза, сухий знежирений молочний
залишок.
Abstract. It is set as a result of
researches, that chemical composition of milk changes during a lactation. With
the increase of duration of lactation the closeness of milk is some increased,
maintenance of fat and albumen in milk. After maintenance of albumen, casein
and lactoserum it is not set on the months of lactation of substantial
difference.
Key words: hopes, dry matter, fat,
albumen, lactose, the dry is fat free suckling remain.
СОЛОХА І., СЕВЕРОВ О. Продуктивні
якості ремонтних ярок різних генотипів
Анотація. Наведені показники динаміки
живої маси ремонтних ярок різних генотипів, їх приростів, вовнової
продуктивності у порівняльному аспекті.
Ключові слова: барани м’ясної породи олібс, місцеві матки, помісні ярки, жива маса,
прирости, настриг вовни.
Abstract. These indicators of the
dynamics of live weight maintenance bunny different genotypes, and their
increments, vovnovoyi performance in comparative terms.
Key words: Sheep meat breed olibs, local
cancer, the particular yarky, live weight, weight gains, wool clip.
ІЛЯШЕНКО Г. Особливості росту і
м’ясні якості бугайців
Анотація. У порівняльному досліді на
бугайцях українських чорно-рябої та червоної молочних порід вивчено динаміку
живої маси від народження до 15-місячного віку. Істотної міжпорідної різниці за
забійними та м’ясними якостями не встановлено.
Ключові слова: молочна худоба, бугайці,
жива маса, забійні та м’ясні якості.
Abstract. In the comparative experience
on the bull calves of Ukrainian Black-and-White and Red Milk breeds it is
studied the dynamics of living mass from the generation to the 15-monthly age.
Essential difference in the slaughter and meat qualities it is not established.
Key words: milk cattle, bull calves,
living mass, slaughter and meat qualities.
ВЕТЕРИНАРІЯ
КУЦАН О., ОРОБЧЕНКО О. Профілактика
отруєнь - дозування компонентів у комбікормах
Анотація. Виявлено диспропорції вмісту
неорганічних елементів у комбікормах для свиней. Встановлено, що із п’ятдесяти
досліджених проб комбікормів для свиней, з якими виникали проблеми у
господарствах, 58% були незбалансовані за вмістом неорганічних елементів,
особливо цинку, заліза та міді. Різноманітність клінічного прояву
гіпермікроелементозів (особливо при передозуванні за двома і більше
компонентами) утруднює своєчасне встановлення діагнозу та може призвести до
значних економічних збитків.
Ключові слова: свині, комбікорм, неорганічні елементи.
Abstract. Identified imbalances of
inorganic elements in compound feeds for pigs. Found that out of fifty samples
studied animal feed for pigs, which had problems in the farms, 58% were
unbalanced in content of inorganic elements: zinc, iron and copper. A variety
of clinical manifestations hypermikroelementosis (in overdose in two or more
components) makes it difficult to timely diagnosis and can lead to significant
economic loss.
Key words: pigs, feed, inorganic
elements.
Диагностирование болезней пчел
КОРМИ ТА ГОДІВЛЯ
ВАСИЛЕВСКИЙ Н. Смешанные рационы в
кормлении крупного рогатого скота
Анотація. Обґрунтовано необхідність
розробки переліку параметрів, згідно яких необхідно контролювати якість
приготування повністю змішаних раціонів (ПЗР), а також прийнятні межі
відхилення від рекомендованих показників.
Ключові слова: повнораціонна кормосуміш, велика рогата худоба, подрібнення,
шлунково-кишкові захворювання, перетравність.
Abstract. The necessity to develop a
list of options by which to control the quality of preparation total mixed
rations (TMR) and acceptable limits of deviation from the recommended
indicators.
Key words: full-ration forage, cattle,
chopping, gastrointestinal disease, digestibility.
МИХАЛЬЧЕНКО С. Конверсія поживних
речовин кормів у м’ясну продукцію
Анотація. Обґрунтовано закономірності
споживання і використання обмінної енергії, сухої речовини, їх конверсії в
енергію й білок яловичини бугайців різних порід молочного і комбінованого
напряму продуктивності при інтенсивному вирощуванні їх до живої маси 550 -650 кг у 18 -21-місячному
віці.
Ключові слова: бугайці, інтенсивне вирощування, генетичний потенціал, енергія, білок, жир,
суха речовина, м’ясна продуктивність, конверсія.
Abstract. Grounded patterns of
consumption and use of energy exchange, dry matter and their conversion into
energy and protein of bull beef of different breeds of dairy and combined performance
directly in the intensive rearing them to a live weight of 550 -650 kg in 18-21-months of
age.
Key words: bull, intensive cultivation,
genetic potential, energy, protein, fat, dry matter, meat production,
conversion.
ЧОРНОЛАТА Л. Вплив протеаз на розчеплюваність
та розчинність протеїну
Анотація. Розглянуто проблему
розщеплення пептидних зв’язків у білка та підвищення вмісту небілкового азоту з
допомогою протеаз.
Ключові слова: білок, розчинність,
протеолітичні ферменти.
Abstract. The problem of splitting
peptide bonds in proteins and non-protein nitrogen content increase with
proteases.
Key words: protein solubility,
proteolytic enzymes.
|