ТЕХНОЛОГІЇ ВИРОБНИЦТВА
ОХРІМЕНКО О. Використання білого товстолоба як біомеліоратора водойм-охолоджувачів АЕС
Анотація. Наведено результати оцінки потенційної економічної ефективності використання біологічного меліоратора білого товстолоба в умовах водойм-охолоджувачів АЕС на прикладі Запорізької АЕС (ЗАЕС). Встановлено, що висока економічна ефективність меліоративного використання рослиноїдних риб досягається за рахунок зниження виробничих затрат на вирощування риби.
Ключові слова: водойма-охолоджувач, економічна ефективність, рентабельність, білий товстолоб, біомеліорація.
Economic efficiency of using White Silver Carp (Hypophthalmichthys molitrix (Val.)) as a biomeliorator of nuclear power station’s pond-coolers. OLESIA V. OKHRIMENKO (NATIONAL UNIVERSITY OF LIFE AND ENVIRONMENTAL SCIENCES OF UKRAINE, KYIV)
Abstract. The results of research of the economic efficiency of a White Silver Carp use for biomelioration in the nuclear power station’s pond-coolers are presented. Economic efficiency of the production can rise about 72 %. It is analysed that high economic efficiency of a meliorative use of vegetation eating fish achieved by reducing production costs for fish breading.
Key words: pond - cooler, economic efficiency, profitability, White Silver Carp, biomelioration.
ПЛЕМРОБОТА ТА ВІДТВОРЕННЯ СТАДА
ГУЗЄЄВ Ю. Буйволи – унікальне біорізноманіття великої рогатої худоби України
Анотація. Буйволи древні тварини, процес їх одомашнення тривав близько 10 тис. років. Буйволи поділяються на два підвиди, буйвола річкового та буйвола болотяного. Українська популяція буйволів належить до підвиду river buffalo, тварини мають відмінні господарсько-корисні ознаки, які свідчать, що сучасний рівень їх продуктивності, відтворення, тривалості господарського використання забезпечує їм конкурентну спроможність з сучасними спеціалізованими та комбінованими породами великої рогатої худоби. Буйволи невибагливі тварини, мають підвищену резистентність до багатьох хвороб великої рогатої худоби. Молоко та м’ясо з буйволів – високоякісний органічний продукт харчування.
Ключові слова: біорізноманіття, буйволи, популяція, продуктивність.
Buffalo - the unique biodiversity of cattle Ukraine. YRIY V.GUZEEV
Abstract.Buffaloes ancient animals, their domestication process took about 10 thousand years . Buffaloes are divided into two subspecies, the river buffalo buffalo river buffaloi marsh swamp buffalo. Ukrainian population belongs to the subspecies buffalo river buffalo, animals have great economic - useful features, which indicate that the current level of productivity , reproduction , duration of the economic use of them provides resistance to the competitive environment at the level of modern specialized and composite breeds of cattle. Buffaloes undemanding animals have enhanced resistance to many cow disease. With buffalo milk and meat produce high quality organic food .
Key words : biodiversity, water buffalo, population, productivity.
КОВАЛЬЧУК Т. Якісний склад молока корів різних порід
Анотація. У корів українських чорно-рябої та червоно-рябої молочних порід вивчено якісний склад молока за вмістом у ньому сухої речовини, густини, жиру, білка та лактози. Вивчені результати доцільно використовувати для селекційного удосконалення тварин зазначених порід.
Ключові слова: густина молока, суха речовина, лактоза.
Abstract.The gualitahve compositson of milk in the cows of various breeds. On the pattern of Ukrainian black and white and red and white dairy cows the paper highlights the gualitative milk composition concerning the content of dry substance, density, fat,protein and lactose. The paper also considers the expediency of using the above breeds for the selection improverrent of animals.
Key words: milk density, dry aubstance, lactose.
ПІДДУБНА Л. Вплив генотипових та паративових факторів на молочну продуктивність української чорно-рябої молочної худоби
Анотація. Встановлено, що вплив генотипових факторів на надій корів-первісток становить у середньому 28,1 %, на жирномолочність 17,0; паратипових –17,2 і 6,8 % відповідно. Найважливішими факторами, які визначають молочну продуктивність корів, є генотип бугая (ƞ=11,6-44,3 %), продуктивність найближчих жіночих предків (4,3-46,8 %) лінійна належність (3,5-31,5 %), генотип за часткою голштинської спадковості (0,7-23,8 %).
Ключові слова: генотип, фенотип, фактор впливу, надій, жирномолочність, українська чорно-ряба молочна порода.
Degree of influence of genotype and paratype factors on milk productivity characteristics of Ukrainian black-and-white dairy breed. LYDMILA M. PIDDUBNAм (Zhytomyr National Agroecological University)
Abstract. Influence of genotype factors on milk yield of first-calf cows makes up on the average 28,1 %, on fat in milk 17,0; paratype –17,2 and 6,8 respectively.The most important factors which determine cows’ productivity are bull’s genotype (ƞ = 11,6- 44,3%), the nearest female ancestors ( 4,3-46,8%), line of breeding (3,5-31,5%), genotype by share of Holstein heredity ( 0,7-23,8 %).
Key words: genotype, phenotype, factor of influence, milk yield, fat in milk, Ukrainian black-and-white dairy breed.
КРЕТОВ О., СИДОРЕНКО О. Морфологічні показники перепелиних яєць за різних схем фазової годівлі перепілок-несучок
Анотація. Використання розробленої схеми фазової годівлі перепілок-несучок є вигідним технологічним прийомом оскільки вона дає змогу знизити травматизм яйцепроводу птиці і поліпшити якісні показники перепелиного яйця, внаслідок зменшення маси і розмірів перепелиних яєць та їх складових у початкову фазу несучості і кількості крупних яєць протягом усього продуктивного періоду.
Ключові слова: перепілки-несучки, фазова годівля, морфологічні показники яєць
Evaluation of morphological parameters quail eggs depending on various feeding schemes quails of a layer. OLEXANDER. A. KRETOV, OLGA G. SIDORENKO (Lugansk national agrarian university, Lugansk city, Ukraine)
Abstract. The implementation of the developed phase feeding scheme for Japanese quails the profitable technological method considering that it conduces the eradication of oviduct injuries and promotes the qualitative characteristics of quail eggs conditioned by the mass and size decrease of eggs during the initial laying stage and the reduction of the amount of large eggs during the whole period of productivity.
Keywords: quails of a layer, of phase feeding, morphological parameters оf eggs.
ПЕЛЕХАТИЙ М., КУЧЕР Д. Племінний підбір для високопродуктивного заводського стада молочної худоби
Анотація. Досліджено різні форми та методи племінного підбору батьківських пар. Встановлено, що найбільше відповідають параметрам тварин бажаного типу первістки, отримані шляхом застосування комплексного інбридингу, гомогенного поліпшувального та високо-гетерогенного підбору.
Ключові слова: бажаний тип, інбридинг, гетерогенний підбір, гомогенний підбір.
The meaningof pedigree selection for creating high-performance herd of dairy cattle
MYKOLA S. PELEKHATY, doctor of agriculture science, professor; DMYTRO M. KUCHER, assistant (Zhytomyr national agricultural university)
Abstract.The various forms and methods of pedigree selection has been studied on the basis of the best Ukrainian Black-and-White dairy breed pedigree plant of the private farm “Yerchyky” of the Zhytomyr region. Found that the first-calf cows, that obtained by complex inbreeding, improving homogeneous and highly heterogeneous selection are most fit to parameters of animals of the desired type.
Key words: desired type, inbreeding, heterogeneous selection, homogeneous selection.
НАРІЖНА О., ВОВК В. Продуктивність свиноматок у поєднанні з різними генотипами кнурів
Анотація. Викладено результати вивчення відтворювальних якостей у свиноматок великої білої породи у поєднанні з кнурами порід ландрас, п’єтрен, термінальними – макстер 16, макстер 304, ландрас.дюрок.гемпшир (50 . 25 . 25). За більшістю ознак кращими були результати кнурів поєднання Л . Д . Г.
Ключові слова: репродуктивні якості, термінальні кнури, гібридизація, схрещування, селекція.
Productiviti of sows at the combination with different genotypes of boars. OLENA L. NARZHN, VITALIY O.VOVK
Abstract. The results of researches of reproductive qualities in sows of the Large White breed at the combination with boars of the breeds Landrase, Piatran, terminal – Makster 16, Makster 304, Landrase . Durok . Hempshir (50 . 25 . 25) are given in the article. The best results were in boars of the combination L . D . H for most of signs.
Key words: reproductive qualities, terminal boars, hybridization, selection, cross-breeding.
СЛЮСАР М. Масть і молочна продуктивність корів української червоно-рябої
Анотація. Доведено, що взаємозв’язки між забарвленням волосяного покриву корів та їх молочною продуктивністю і відтворною здатністю мають чітко виражений криволінійний характер. Кореляційне відхилення в 2–3 рази переважає коефіцієнт кореляції і у більшості випадків є достовірним. Більш конкурентоспроможними є корови середніх за пігментацією волосяного покриву тулуба класів ІІ і ІІІ.
Соlour and suckling productivity of cows of ukrainian redder pock-marked suckling breed. M. SLUSAR
Abstract.Investigated the relationship between hair color cows and their milk productivity and reproductive capacity. It was well-proven that they have the expressly expressed curvilinear character. A cross-correlation rejection in 2–3 times prevails the coefficient of correlation and at most cases is reliable. A cow is a competitive medium body hair pigmentation classes II and III.
Key words: Color, cattle, pigmentation, morphological and functional properties of the udder.
КУЗЕБНИЙ С., ШАРАПА Г., ШИЛОФОСТ В. Перебіг отелення і післяотельного періоду у корів молочного напряму продуктивності
Анотація. Наведено результати досліджень перебігу отелення і післяотельного періоду у корів та нетелів голштинської, українських червоно- та чорно-рябих молочних порід та симентальської породи німецької селекції. Встановлено існування позитивної кореляції між перебігом отелення і тривалістю відновлювального післяотельного періоду (r=0,3±0,004).
Ключові слова: корова, нетель, отелення, рододопомога, теля, жива маса, лінійні проміри, післяотельний період.
Passing calving and post calving period of dairy cows S. V. KUZEBNIJ, G. S. SHARAPA, V. V. SHILOFOST (Institute of Animal Breeding and Genetics NAAN )
Abstract. The paper presents the results of research passing of calving and post calving period in cows and heifers Holstein, Ukrainian red-and black-and-white dairy breeds and German Simmental breeding. The presence of a positive correlation between the passing of calving and length of recovery post calving period (r = 0,3 ± 0,004).
Key words: cow, heifer calving, obstetrics, calf body weight, linear measurements, post calving period.
|